Сьогодні – Всесвітній день вишиванки

Image 50734593

Починаючи з 2006 року, в третій четвер травня відзначається День вишѝванки – барвисте і красиве національне свято, яке покликане об’єднати українців усього світу, зберегти споконвічні народні традиції, не дати їм піти у забуття.

Нашу українську вишивку ні з чим не можна порівняти, бо вона унікальна. В ній код нашої нації, спадщина поколінь, тисячолітня мудрість і  зашифроване послання далеких предків! Вишитий одяг передавався від покоління до покоління, і в ньому зберігалася родова пам’ять.

Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишивки був прикрашений одяг скіфів, які проживали на наших землях у період з VIII ст. до н. е. до  IV ст. н. е. 

Процес вишивання – це справжній ритуал, за нього брались у визначені дні, з чистими думками, щоб закласти позитивну енергію у свою працю. І тоді вишиванка ставала оберегом.

До речі, вишиванку сьогодні одягають не лише українці в усьому світі, але й люди, які хочуть висловити повагу до українського народу, своє прагнення підтримати нашу боротьбу за територіальну цілісність і незалежність і віру в нашу перемогу на полі бою.

Освітяни Київщини завжди показували приклад, як треба берегти свою національну культуру. Усі заклади освіти Київщини, освітні установи, у тому числі й департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, розквітли сьогодні розмаїттям вишитих сорочок, кольорів, орнаментів і візерунків.

Вітаємо всіх з цим прекрасним святом і закликаємо берегти й цінувати наші національні традиції, культуру та мову!

Поділитися: