МАН Київщини: конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів у розпалі

На Київщині продовжується один з наймасштабніших конкурсів Малої академії наук, учасники якого впевнено долають сучасні виклики й успішно презентують власні дослідницькі проєкти у наукових секціях МАН.

Зокрема, 21 квітня завершено другий етап конкурсу-захисту в секціях «Астрономія та астрофізика» та «Аерофізика і космічні дослідження» наукового відділення фізики і астрономії МАН Київщини. На розгляд журі юні любителі астрономії представили свої дослідження Місяця та його впливу на організм людини, супутників планет сонячної системи та змінних зір у сузір’ях, бачення зоряного неба нашими предками. Зосередили свою увагу і на дослідженні методів запуску космічних апаратів та розповсюдженні гравітаційних хвиль у неоднорідному космічному просторі в умовах розширення космосу. Досліджено і надзвичайно актуальну проблему сьогодення – використання космічних апаратів в інтересах національної безпеки.

21 квітня на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту фінішувала і секція «Педагогіка». Проблематика педагогічних досліджень досить різноманітна й актуальна для учнівської молоді. Від формування у дівчат ціннісного ставлення до материнства до теорії й практики дистанційного навчання в своїй громаді. Юних дослідників цікавлять особливості впливу соціальних мереж на формування особистості, виховний потенціал українського молодіжного телесеріалу, організаційно-педагогічні засади роботи з обдарованими дітьми, необхідність вивчення жестової мови в закладах загальної середньої освіти, стосунки «учитель – учень» як чинник успішності, походження сімейних конфліктів та їх вплив на виховання підлітків. Половина учасників мають бажання продовжити дослідження в Малій академії наук саме в секції «Педагогіка».

Завершилися змагання юних дослідників і в секції «Прикладна математика». Попри складні умови і сучасні виклики юні шанувальники математики добре підготували до презентації своїх дослідницьких робіт. Це дослідження теорії ігор і математичне оцінювання та прогнозування розвитку ринку електромобілів в Україні, а також застосування сферичної геометрії для розв’язування задач із навігації та астрономії і навіть античні стандарти геометричної науки в сучасній творчості людини!

Наші юні дослідники – неймовірні. Велика подяка науковцям – членам журі конкурсу, які завжди радо співпрацюють з МАН Київщини і готові допомагати учням у їх перших наукових розвідках.

Поділитися: