Позашкільна освіта Київщини: цінності й трансформації в період суспільних змін. Розпочинаємо новий 2024/2025 навчальний рік

1 (1)

Традиційно старт кожного нового навчального року розпочинається з освітянських серпневих зустрічей. Спільнота керівників закладів позашкільної освіти мала можливість зустрітися та обговорити актуальні питання в галузі позашкільної освіти 21 серпня 2024 року під час управлінського воркшопу «Позашкільна освіта Київщини: цінності й трансформації в період суспільних змін».

Захід був організований департаментом освіти і науки Київської обласної державної адміністрації та КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» у Шкарівському опорному ліцеї-гімназії Білоцерківської міської ради Київської області, де функціонує структурний підрозділ позашкільної освіти – центр позашкільної освіти.

Сучасний формат проведення серпневого заходу надав можливість його учасникам розглянути позашкільну освіту як якісну освіту для кожної особистості, максимально орієнтовану на особистісні інтереси дитини, де вона може реалізувати свої здібності, таланти та нахили і набути навичок необхідних для життя, професійного самовизначення та подальшої успішної самореалізації. Future workshop це було про різні варіанти стратегії розвитку позашкілля Київщини, бачення майбутніх перспектив та вміння своєчасно адаптуватися в умовах сучасності.

Серед ключових питань, які обговорювалися під час зустрічі:

  • ціннісні орієнтири у формуванні освітнього простору закладів позашкільної освіти;
  • пріоритетні ідеї змісту і трансформацій позашкільної освіти в умовах сучасності;
  • зміни в суспільстві – зміни в освіті: мобільність позашкілля як важлива умова функціонування галузі;
  • упровадження актуальних затребуваних практик в освітній процес освіти як важлива складова у формуванні іміджу закладу позашкільної освіти;
  • безпечне та здорове освітнє середовище в реаліях воєнного стану;
  • системний підхід до організації роботи в закладі щодо психосоціальної підтримки учасників освітнього процесу тощо.

Цінність серпневої зустрічі керівників закладів позашкільної освіти Київщини полягала в обговоренні державної, регіональної політики та пріоритетів й стратегії в галузі позашкільної освіти, можливості кожного керівника поділитися власними ідеями розвитку закладів, унікальним досвідом, який актуальний в сучасних умовах.

Отож, визначили важливі вектори, використовуємо дієві інструменти й ефективні практики та моделюємо новий навчальний рік на благо наших дітей та молоді!

Поділитися: