Відбулася обласна майстерка «Майстерність екскурсовода. Прийоми та техніка ведення екскурсії»

колаж 21.05.23

Відповідно до плану роботи департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації на 2024 рік, 21 травня на базі КЗ КОР «Білоцерківський краєзнавчий музей» відбулася майстерка «Майстерність екскурсовода. Прийоми         та техніка ведення екскурсії» для керівників гуртків «Юні екскурсоводи», «Музеєзнавство», завідувачів музеїв закладів освіти Київщини та їхніх         вихованців.

Співорганізаторами практикуму стали спеціалісти КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» та КЗ КОР «Білоцерківський краєзнавчий музей».

Захід присвячено Міжнародному дню музеїв, цьогорічна тема якого – «Музеї. Освіта та дослідження». Про те, що сучасні музеї – це платформи, що об’єднують освіту та дослідження, формують уявлення про світ та є суттєвим чинником у    наданні цілісного освітнього досвіду, у своєму вітальному слові до учасників майстерки наголосила Оксана Афанасьєва, директор КЗ КОР «Білоцерківський краєзнавчий музей». А Вікторія Петренко, заступник директора з наукової       роботи, ознайомила присутніх із освітніми проєктами музею.

Програма заходу складалася із теоретичної та практичної частин. Так, із змістом розділів, тем чинних навчальних програм гуртків «Юні екскурсоводи» (автори:           Л. Дюдя, Н. Костенко) та «Музеєзнавство» (автор Л. Гайда), пов’язаних із вивченням, набуттям досвіду використання методичних прийомів та техніки ведення екскурсії,  усіх ознайомила Людмила Дюдя, методист відділу спортивного туризму та краєзнавства КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини». Вона також запросила педагогів та дітей до участі в обласному конкурсі «Юні екскурсоводи»        та заходах у межах освітнього кластеру «Музей в освіті».

Наталія Костенко, керівник зразкового Музею народного побуту Київщини   ВСП «Технолого-економічний фаховий коледж БНАУ», вихованка якої цього року стала переможницею Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу», розповіла про свій досвід використання та поєднання      різних видів методичних прийомів та технік під час проведення екскурсій.

Під час практичної частини майстерки освітяни та діти взяли участь в Інтерактивній екскурсії «Подорож до бабусиної хати», яку провели спеціалісти Білоцерківського краєзнавчого музею Світлана Поплавська та Людмила    Хромченко. А організатор екскурсій музею Лариса Ільїна ознайомила із змістом        та технологією проведення квесту «Скарби Мазепи».

Підбиваючи підсумки майстерки, учасники також вшанували Хвилиною  мовчання загиблих під час російсько-української війни музейників, дослідників, науковців…

Завершився практикум онлайн-вікториною «Музеї – обереги історичної     пам’яті» для юних екскурсоводів та музеєзнавців.

Усі учасники майстерки отримали сертифікати за підписом директорів Білоцерківського краєзнавчого музею та КЗ КОР «Центр творчості дітей та       юнацтва Київщини», а переможці квесту та онлайн-вікторини – грамоти.

Переглянути програму та матеріали майстерки можна за посиланням: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1mjatTnVefZ2m7fAWxa4pEfr4zQF1y5Nu

Поділитися: