Педагоги та учнівська молодь Київщини опановують підприємницькі навички

Табір підприємництва Київ 25 26.01.2024

Здобувачі професійної освіти Київщини стали учасниками першого етапу європейської програми із соціального підприємництва та фінансової грамотності для молоді, провайдером якої є  громадська організація Junior Achievement Ukraine (JA Ukraine).

Однак для того, щоб сформувати навички підприємництва та фінансової грамотності в учнівської молоді, навчання спочатку мають пройти педагоги.  Саме для них відбувся дводенний інтенсив у рамках європейського проєкту для молоді EU4Youth «Відбудова через соціальне підприємництво» в Україні. Це дворічний проєкт, який стартував у серпні 2023 року і реалізуватиметься до липня 2025 року. Мета проєкту – надати молоді інструменти, необхідні для економічних перетворень у країні, підготувати до ринку праці, кар’єрного й особистого розвитку.

В інтенсивні взяли участь 35 викладачів закладів професійної освіти з 9 регіонів України, в тому числі й Київської області, які виявили бажання долучитися до проєкту EU4Youth «Відбудова через соціальне підприємництво».

Педагоги ознайомилися з роллю соціального підприємництва у відбудові України, маркетинговою стратегією, особливостями фінансової стратегії й оподаткування соціальних підприємств; прослухали корисні лекції та взяли участь у воркшопах і практичних заняттях від бізнесменів, навчалися аналізу та  практичному втіленню бізнес-ідей.

Учасники інтенсивну отримали сертифікати  про проходження навчання і вже почали працювати зі своїми учнями та студентами, допомагаючи їм опанувати навички підприємництва, бізнес-планування та фінансової грамотності. Команди закладів освіти потім представлять власні бізнес-ідеї на всеукраїнському стартапі.

До кінця липня в рамках першого етапу європейської програми із соціального підприємництва та фінансової грамотності для молоді також пройде низка навчальних Таборів підприємництва для здобувачів освіти.

У місті Києві вже відбувся дводенний Табір з підприємництва, в якому взяли участь 83 учні закладів професійної освіти з 2 областей України – Київської та Дніпропетровської. Особливістю Табору підприємництва в Києві стала розробка промоідей для вже зареєстрованих учнівських міні-компаній.

Протягом двох днів тривали практичні заняття, де учнівська молодь опановувала підприємницькі та фінансові навички, змінюючи уявлення про власні сили, здібності та можливості. Учасники тренінгу, згуртувавшись у команди,  спільно виконували поставлені завдання під опікою успішних бізнесменів регіону, навчалися  взаємодіяти один з одним, а бізнес-ментори спрямовували учнів, допомагаючи їм викрісталізувати їхні бізнес-ідеї.

Журі Табору підприємництва визначило кращі учнівські бізнес-компанії. Перше місце посіла компанія «Animators&Speakers company» з Ірпінського фахового коледжу економіки та права з ідеєю надання анімаційних та інших розважальних послуг, друге місце – компанія «Свічка-медитація» з  КЗ КОР «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж» з проєктом арома-свічки, на яку нанесено посилання на аудіомедитацію; третє місце –  компанія «Р.s. emotions» Ржищівського фахового коледжу будівництва та економіки з ідеєю виготовлення постерів, шокобоксів та іншої друкованої продукції. Вітаємо переможців!

         Нагадаємо, що в 2023/2024 навчальному році міжнародні програми від ГО Junior Achievement запровадили вже 33 заклади професійної освіти Київської області, розташовані в  містах Біла Церква, Богуслав, Бориспіль, Бровари, Березань, Васильків, Ірпінь, Переяслав, Ржищів, Сквира, Тараща, Тетіїв, Фастів, селищах Бородянка, Володарка, Рокитне, селах Катюжанка, Стрітівка.

Поділитися: