Обласний урок мужності «Полум’я ДАПу – у наших серцях»

заставка 5.12.230004

З метою вшанування подвигу добровольців та воїнів ЗСУ у російсько-українській війні, до Дня пам’яті захисників Донецького аеропорту та загиблих у боях на Дебальцівському плацдармі, 16 січня 2024 року в онлайн-студії КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» зібралися учасники обласного уроку мужності «Полум’я ДАПу – у наших серцях»: діти та учнівська молодь, освітяни Київщини, військовослужбовці та родичі загиблих «Кіборгів». До заходу доєдналися близько 100 онлайн-аудиторій закладів освіти області.

Традиційно патріотичний урок відкрито Державним Гімном України. Також, учасники заходу Хвилиною мовчання вшанували усіх загиблих у російсько-українській війні українців, у тому числі і більше 100-та оборонців ДАПу.

Із цікавістю присутні на заході слухали виступи юних краєзнавців, які презентували свої дослідження про життєвий шлях та історії подвигу оборонців Донецького   аеропорту – уродженців Київщини: Ігоря Зінича, Максима Ридзанича, Івана Марченка та Станіслава Зінчика.

Про історію оборони ДАПу майже 10 років тому, протягом 244 днів, а також спільні зусилля військовослужбовців, добровольців, медиків і волонтерів, які утримували оборону важливого військово-стратегічного об’єкту на північному заході Донецька, учнівська молодь Київщини поспілкувалася із почесними гостями:

Євгеном Мєжевікіним, Героєм України, полковником ЗСУ, Повним кавалером орденів Богдана Хмельницького;

паном Сергієм, захисником ДАПу, військвослужбовцем ЗСУ;

Леонідою Островською, мамою Івана Марченка – загиблого «Кіборга»;

Ольгою Цукановою, заступником голови Координаційної ради ветеранів, волонтерів, родин загиблих при Київській обласній військовій адміністрації, начальником відділу Київського обласного Центру допомоги захисникам України.

Учасників уроку також ознайомили із проєктом Київської обласної державної адміністрації, Координаційної ради учасників АТО/ООС та волонтерів при Київській обласній раді – Книгою пам’яті «Хто, як не я…». Проєкт є присвятою загиблим у російсько-українській війні воїнам.

Виступи дорослих і дітей були пронизані словами любові до рідної України та глибокої поваги до її захисників. І на завершення уроку джури куреня імені Ігоря Зінича Білоцерківського колегіуму передали пану Сергію, військвослужбовцю ЗСУ, дитячі малюночки-обереги для нього та його побратимів.

Сьогодні «Кіборги» – це символ національного духу Української нації, Герої України, живі Легенди. Пам’ятаймо подвиг оборонців ДАПу!

Поділитися: