Обласна година-реквієм «ДОПОКИ ПАМ’ЯТЬ У СЕРЦІ НЕ ЗГАСАЄ…» до 90-х роковин Голодомору-геноциду 1932-1933 років

Photo 2023 11 27 14 51 21

«Пам’ятаємо! Єднаємося! Переможемо!» − під таким гаслом сьогодні, 24 листопада, напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні, учні та працівники закладів освіти Київщини вшанували пам’ять українців, убитих голодоморами, які організував злочинний радянський тоталітарний режим.

Обласна година-реквієм «Допоки пам’ять у серці не згасає…» розпочалася в селі Тарган Володарської територіальної громади, біля першого в Україні пам’ятника жертвам Голодомору-геноциду. Учасники заходу виконали Державний Гімн України та хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв цього страшного злочину проти людяності.

Продовжилася година-реквієм в онлайн-студії Комунального закладу Київської обласної ради «Київський обласний ліцей», до якої доєдналися близько 100 закладів освіти Київщини.

До здобувачів освіти та педагогів Київщини звернулися дослідники цієї трагічної сторінки в історії нашої країни: Олександр Ушинський, заступник голови Асоціації дослідників Голодомору-геноциду 1932-1933 років, захисник-доброволець Донецького аеропорту, офіцер Збройних Сил України, голова Спілки ветеранів війни міста Києва, засновник Музею звитяги та трагедії України, та Анатолій Бондар, історик, краєзнавець, керівник гуртка «Юні екскурсоводи» КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини». Кожен із них у своєму зверненні наголошував, що злочинна радянська влада не досягла головного – не зламала Україну. Завдяки незламності українського народу наша країна у 1991 році відновила свою державність та незалежність. А нинішній всенародний опір російській агресії демонструє, що українці остаточно позбулися страхів, які насаджувалися не одне десятиліття тоталітарним радянським режимом, і готові ціною власного життя відстоювати свою свободу і територіальну цілісність.

Учасники години-реквієму акцентували увагу на тому, що багатьма країнами світу Голодомор-геноцид 1932-1933 років в Україні визнано злочином радянської влади проти українського народу.

У свою чергу, юні краєзнавці-дослідники презентували свої  пошуково-краєзнавчі роботи, створені на місцевому матеріалі, в яких розкрито передумови, причини та наслідки голодоморів в Україні, зокрема, Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

У кожній презентації чи промові лунало, що сьогодні, в часи важких випробувань, ми, українці, відчуваємо підтримку світу, маємо власну державу та героїчні Збройні Сили, а найголовніше, – згуртовані, як ніколи, віримо в нашу перемогу і ніколи більше не допустимо на своїй землі повторення геноциду.

Учасники години-реквієму висловили бажання і намір взяти участь у всеукраїнських та регіональних заходах, щоб ушанувати пам’ять жертв голодоморів, зокрема закликали долучитися 25 листопада до Всеукраїнської акції «Запали Свічку Пам’яті» та засвітити після 16:00 свічку на підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодоморами українців…

Поділитися: