Глибокий екскурс в науку

Глибокий екскурс в науку

Юні дослідники Славутицького територіального відділення МАН ознайомились з лабораторним комплексом «МАНЛаб» НЦ «Мала академія наук України» і Музеєм науки

 

14 жовтня 2023 року в лабораторному комплексі “МАНЛаб” Національного центру “Мала академія наук України” відбулася екскурсія для  учнів-членів ліцейського наукового товариства “Плеяди” Славутицького наукового товариства учнів.

У програму заходу входила  екскурсія в лабораторний комплекс “МАНЛаб”та Музею науки НЦ «МАНУ»

І.С. Чернецьким, керівником лабораторного комплексу, були продемонстровані дії окремих наукових приладів. Ліцеїсти побачили дифузійну камеру, сонячний телескоп, рентгенівську установку, генератор Ван де Граафа,  трек для вивчення законів кінематики й динаміки, 3-Д принтер та інші цікаві прилади для наукових досліджень з фізики.

Інтерес до наукових досліджень був підтриманий, коли всім учасникам запропонували ознайомитися із дією цифрового USB-мікроскопу, під’єднаного до ноутбука, і виміряти товщину власної волосини. Керівник експерименту записував на дошці отримані результати і підраховував середньоарифметичне значення. Так закінчилась перша частина екскурсії.

Екскурсійний день продовжився у виставковому комплексі ВДНГ, де у павільйоні № 23 розміщений Музей науки, який підпорядкований НЦ «Мала  академя наук України».

Кількість експозицій, їх огляд та експериментування в них підтримували інтерес годинами. Учні каталися на велосипеді з квадратними колесами, спускалися з гори за допомогою симулятора гірськолижника, на великому екрані стежили за рухом планети Земля у космосі, сиділи в кріслі космонавта, перевіряли  швидкість реакції на світло і звук, передавали звукові сигнали азбукою Морзе, готували барабан музичної катеринки (шарманки) для програвання нової мелодії тощо.

Така  екскурсія до “МАНЛаб” і Музею науки мотивуваа юних славутичан до наукової творчості, розширення наукового світогляду, стимулювати наукове мислення, дала усвідомлення цінності наукового експерименту й наукового дослідження.

Поділитися: