Круглий стіл «Взаємодія профтехосвіти Київщини з роботодавцями: спільне подолання викликів сучасності»

Dsc07276

 

27 жовтня 2021 року на базі Київської обласної торгово-промислової палати (м. Біла Церква) відбувся круглий стіл «Взаємодія профтехосвіти Київщини з роботодавцями: спільне подолання викликів сучасності».

Ініціаторами проведення такої зустрічі стали Департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації та Київська обласна організація роботодавців, промисловців і підприємців. І невипадково для круглого столу було обрано саме Торгово-промислову палату, оскільки вона виконує суспільно важливу роль в об’єднанні та орієнтації підприємців усіх форм власност в економічному просторі регіону. 

Метою зустрічі  було напрацювання спільних рішень, спрямованих на покращення комунікації та взаємодії роботодавців і закладів професійної (професійно-технічної)  та фахової передвищої освіти Київської області.

Учасники заходу – роботодавці,  представники підприємств, установ та організацій Київщини, директори закладів професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, працівники  органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади,  департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, Навчально-методичного кабінету професійно-технічної освіти у Київській області та представники Київської обласної організації роботодавців, промисловців і підприємців, Київського обласного центру зайнятості тощо. 

Відкрив круглий стіл Олександр Рябоконь, президент Київської обласної торгово-промислової палати. Він розповів про розвиток підприємництва на Київщини, про зростання експорту товарів, функціонування галузевих комітетів і поділився планами щодо створення Кваліфікаційного центру при Торгово-промисловій палаті та тенденцій якісної підготовки робітничих кадрів у закладах профтехосвіти Київщини.

 

Олена Шуст, ректор Білоцерківського національного аграрного університету, голова постійної комісії Київської обласної ради з питань освіти, науки, культури, духовності та релігії, акцентувала увагу на важливості взаємодії та дієвої співпраці системи професійної освіти області та підприємств задля єдиної мети – забезпечення ринку праці конкурентоспроможними кваліфікованими робітниками та стратегічних напрямах реформування сфери професійної (професійно-технічної) освіти на період до 2027 року.

Ярослава Тростянська, заступник директора департаменту освіти і науки КОДА, окреслила основні пріоритети діяльності закладів  професійної освіти та  навчально-практичних центрів за галузевим спрямуванням, створених з метою впровадження в освітній  процес новітніх виробничих технологій із застосуванням сучасного обладнання, інструментів і матеріалів, адаптації випускників закладів професійної освіти  до виробничих умов. 

Голова Білоцерківської міської ради Геннадій Дикий запропонував розробити дієвий механізм співпраці бізнесу і профтехосвіти. На його думку, починаючи з п’ятого-шостого класу, потрібно знайомити дітей з робітничими професіями, регулярно влаштовувати їм профорієнтаційні заходи, екскурсії на підприємства та виробництва, піднімати престиж робітничої професії та профтехосвіти в цілому.

Про роботу обласного Центру зайнятості розповіла Лілія Козісь, начальник відділу організації профнавчання.

Після виступів відбулася дискусія, де порушувалися актуальні та гострі питання, які стосуються  взаємодії соціальних партнерів і  роботодавців із закладами профтехосвіти.

Результатом роботи круглого столу стали пропозиції його учасників  щодо шляхів вирішення проблемних питань співпраці та подолання сучасних цивілізаційних викликів у сфері професійної освіти Київщини.

Поділитися: