Відкритий патріотичний діалог «Незламні духом!»

Слайд1

9 років російсько-української війни… З них – уже 371 день повномасштабної війни російської федерації проти України. Це 9 років боротьби Українського народу за свою свободу та незалежність, територіальну цілісність держави – Україна.

«Вистояли – переможемо!» – гасло Відкритого патріотичного діалогу «Незламні  духом», що відбувся  01 березня 2023 року з онлайн-студії КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини». Участь у заході взяли учнівська молодь та педагоги закладів освіти Київщини, вимушені переселенці, що тимчасово евакуювалися з Київської області до Німеччини,  військовослужбовці Збройних Сил України,  ветерани   російсько-української війни та волонтери (близько 100 онлайн-включень).

Із вступним словом до присутніх звернулися Тетяна Шкода – заступник директора департаменту освіти і науки Київської обласної військової адміністрації, та  Алла Радзівілл – виконуюча обов’язки директора Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини».

Учасники заходу виконали Гімн і Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих у російсько-українській війні громадян України: цивільних та військових. Вихованки Народного художнього колективу «Вокальний ансамбль «Спiвограй» Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення  учнівської молоді «Соняшник» Білоцерківської міської ради заспівали Гімн України (Анна Яритик) та композицію «Ми будемо стояти» (Адель Костюк).

Під час діалогу діти та педагоги, захисники України та волонтери ділилися спогадами про початок російсько-української війни, досвідом виживання, порятунку, евакуації, волонтерства та боротьби під час повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну.

Зокрема, свої історії розповіли Андрій Войтенко – військовослужбовець ЗСУ, виховник куреня імені Микити Швачки Малоснітинського академічного ліцею Фастівської міської ради, Лариса Пєтушкова – ексертка Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині», психологиня, кандидатка педагогічних наук, Марина Косолапова–Лазоренко – волонтерка з Білої Церкви, голова громадської організації «Спільно за мир» та Школяренко Анна – представниця «Бучанської асоціації лідерів», що евакуювалася з родиною до Німеччини.

Вихованцями гуртків «Юні екскурсоводи» та театральної студії «Браво» КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» презентовано мультимедійні ролики «2014-2023…Хронологія російсько-української війни» та «Ми – діти війни».

Про окупацію Іванківщини, порятунок місцянами робіт Марії Приймаченко та інших експонатів Іванківського історико-краєзнавчого музею розповіла Валерія Богданович – вихованка гуртка «Прес-клуб» Іванківського центру дитячої та юнацької творчості.

Матеріали про мужність, незламність та боротьбу Міст-Героїв Ірпеня, Гостомеля, Бучі продемонстрували: Валерія Лісовська – джура імені отамана Орлика Ліцею № 1 Гостомельської селищної ради, Надія Махнівська – вихованка гуртка Ірпінського центру позашкільної освіти, вихованці телестудії «Незламні» Бучанського центру позашкільної роботи «Трагедія і відродження міста Буча».

З цікавістю та захопленням спілкувалися учасники заходу із Андрієм Покрасою – 15-річним школярем з Макарівщини, який допоміг ЗСУ зупинити рух російської військової техніки до Києва на початку повномасштабного вторгнення. Андрій мав великий досвід керування квадрокоптерами, тож як пілот дрону він передавав українським військовим GPS-координати ворожої техніки. Інтерв’ю з ним готувала Єлизавета Федорова – вихованка дитячої студії «1+2» Макарівського центру творчості дітей та юнацтва імені Данила Туптала.

Про те, як нині здійснюється робота на базі Інтерактивного військово-патріотичного центру ДПТНЗ «Бориспільськицй професійний ліцей» розповів заступник директора закладу Володимир Бабич.

Активними учасниками діалогу були і джури рою «Українські отамани» Білоцерківського природничо-математичного ліцею-гімназії № 16 ім. М.О. Кириленка.

Із діяльністю білоцерківських волонтерів присутніх ознайомила Олена Вдовиченко – джура куреня імені полковника Гуртка Білоцерківського ліцею № 9. А про результати волонтерського  флешмобу «Дрон «Джура» для ЗСУ» – Ірина Личак, завідувачка відділу спортивного туризму і краєзнавства КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини». Зокрема, вона зазначила, що напередодні нашим військовим був відправлений перший дрон «Джура – мудрість». І урочисто, на завершення заходу, вручила другий дрон «Джура – шляхетність» військовослужбовцю Андрію Войтенку. Вона також оголосила про започаткування традиції «Прапор подяки», на якому перший автограф зі словами вдячності від свого стрілецького підрозділу залишив Андрій Войтенко. Також, захисникам України передано Starlink.

Усі використані під час заходу матеріали розміщено на сайті КЗ КОР «ЦТДЮК» за посиланням: http://surl.li/febdb

Для участі у відкритому патріотичному діалозі як доповідачі зареєструвалася велика кількість учнівської молоді. Вони зможуть презентувати свою роботу у секції «Незламні духом» під час обласної краєзнавчої онлайн-конференції «Київщина – мій заповітний край», що відбудеться 6 квітня 2023 року.

Дякуємо усім доповідачам та учасникам заходу за активну участь, якісну та змістовну краєзнавчу роботу! Слава Україні! Слава Героям! Україна вистояла і Україна переможе!

Слайд7 Слайд6 Слайд5 Слайд4 Слайд3 Слайд2 334459580 193136810069082 7387788510537995493 n 333852213 576079967786021 6771167608182590571 n 332048931 100684629639090 164689984243315101 n Слайд8

Поділитися: