До уваги освітян Київщини: готуємося до серпневих заходів

серпнева конференція

У 2024 році традиційний обласний серпневий захід для освітян, який проводиться перед початком кожного нового навчального року, пройде у форматі форуму-діалогу «Освіта Київщини: безпека, новий зміст, трансформація».

Організаторами обласного заходу виступають Київська обласна державна (військова) адміністрація та департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації.

До участі запрошені представники Комітету Верховної ради України  з питань освіти, науки та інновацій; Міністерства освіти і науки України, Київської обласної ради, Київського регіонального центру оцінювання якості освіти, Київської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, Головного управління ДСНС України у Київській області, Головного управління Національної поліції у Київській області, органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, закладів освіти усіх типів та форм власності.

Оскільки вже третій навчальний рік розпочинається в надскладних умовах, спричинених російським збройним вторгненням на територію нашої держави та постійними терористичними актами з боку країни-агресора, лейтмотивом форуму-діалогу стануть слова «Сила – у стійкості!», які тісно пов’язані зі словами Президента України Володимира Зеленського: «Окупанти визначили своїми ворогами культуру, освіту та людяність. І не шкодують для них ні ракет, ні бомб. Україна, яка прагне бути конкурентоспроможною в сучасному світі, має визначити освіту та науку своїми стратегічними сферами».

Обласному форуму-діалогу передуватиме низка локальних заходів, які відбудуться  в територіальних громадах та закладах освіти, що знаходяться у сфері управління департаменту освіти і науки КОДА. Зокрема, починаючи з 15 серпня, працюватимуть тематичні секції за напрямами освітньої діяльності, де обговорюватимуться цінності і пріоритети сучасної освіти в період дії  правового режиму воєнного стану, вирішуватимуться найбільш актуальні та важливі питання і проблеми, пов’язані з організацією якісного та безпечного освітнього процесу в умовах війни, визначатимуться вектори трансформації освітньої системи в таку систему, де в центрі уваги – особистість, її потреби і цінності, а також вестимуться пошуки шляхів подолання викликів війни та надолуження освітніх втрат. 

Усі ідеї та пропозиції, напрацьовані на секційних засіданнях, буде доведено до відома педагогічної громадськості шляхом оприлюднення на офіційних вебсайтах установ та закладів освіти, а також винесено на обговорення обласного форуму-діалогу, де буде підбито підсумки підготовчої організаційної і методичної роботи, проведеної перед початком нового навчального року, та визначено основні пріоритетні напрями розвитку і трансформації системи освіти Київщини в сучасних реаліях, у контексті державної і регіональної освітньої політики, з урахуванням процесів євроінтеграції і водночас необхідності навчання українських дітей, де б вони не знаходилися, за українською освітньою парадигмою. 

Пропозиції та питання для обговорення можна надіслати на електронну адресу департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації: donm@kyiv-oblosvita.gov.ua.

Поділитися: