Відбулося засідання секції «Усе буде – Україна. Назва має значення» у межах обласної конференції «Київщина – мій заповітний край»

скріни 8.05.20240004

08 травня, у День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, в онлайн-студії КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» відбулося засідання юних краєзнавців «Усе буде – Україна. Назва має значення».

Захід проведено у межах щорічної обласної краєзнавчої конференції учнівської молоді «Київщина – мій заповітний край», з метою національно-патріотичного виховання учнівської молоді, розвитку інтересу дітей до краєзнавства та науково-дослідницької діяльності, вшанування пам’яті усіх жертв  Другої  світової  війни.

Учасниками секції стали освітяни, учні та вихованці закладів освіти Київщини. Загалом до конференції приєдналося 25-ть онлайн-аудиторій. Модератори: Ірина Личак – завідувач, та Людмила Дюдя – методист відділу спортивного туризму та краєзнавства «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини».

Традиційно захід розпочався із спільного виконання Державного Гімну України. Також діти та освітяни вшанували Хвилиною мовчання усіх, хто під час ІІ Світової війни боровся проти нацизму, та жертв двох тоталітарних режимів:  нацистської  Німеччини  та  Радянського  Союзу.

Учасники заходу змогли поспілкуватися із істориком, краєзнавцем Анатолієм Бондарем, який розповів історію України у Другій світовій         війні, роз’яснив окремі аспекти законів України про декомунізацію та деколонізацію.

Свої дослідження презентували 9-ть доповідачів із закладів освіти Білоцерківської, Бориспільської, Васильківської, Іванківської, Коцюбинської,  Ржищівської,  Яготинської  територіальних  громад.

Юні краєзнавці підготували матеріали про перейменовані, у межах всеукраїнських процесів декомунізації та деколонізації, назви населених пунктів, вулиць, підприємств та організацій, а також про вилучення із публічного простору пам’ятників, знаків російських та радянських діячів. Діти розповіли про громадські обговорення, голосування мешканців громади та депутатів місцевих рад, рішення органів влади, про інформування населення щодо контексту «старих» та «нових» назв тощо.

Наприкінці заходу і доповідачі, і слухачі заходу взяли участь в онлайн-вікторині «Пам’ятаємо! Перемагаємо!».

Переглянути програму заходу та підсумки онлайн-вікторини,                         а також відеозапис секції можна за посиланням: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1pSkPOntEWJNvBwyQrAKX9G2P0Tg5wtbf

Сьогодні українці зі зброєю в руках захищають Європу від рашизму і дають шанс на побудову більш тривкого миру і створення нової, справедливішої, світової системи безпеки. Нині в умовах російської агресії, як і в часи Другої світової війни, єдиний шлях відновлення миру – перемогти загарбника. Перемогли нацизм – переможемо і рашизм!

Організатори конференції висловлюють подяку учасникам за якісну пошуково-краєзнавчу роботу та активну участь у заході!

Поділитися: