Всеукраїнські змагання з авіамодельного спорту на Київщині!

Img 6823 cr2 dxo deepprime

5-7 квітня 2024 року у місті Вишневому Бучанського району Київської області проведено Всеукраїнські відкриті змагання з авіамодельного спорту (вільнолітаючі моделі літаків у приміщенні),ІV ранг. Організатори заходу −  Український державний центр позашкільної освіти, Федерація авіамодельного спорту України у партнерстві з Комунальним закладом Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» та Вишнівським міським центром науково-технічної творчості учнівської молоді «Шанс». Захід проводився з метою підготовки спортивного резерву для збірних команд України з авіамодельного спорту, визначення кращих юніорських команд України для їх участі в міжнародних змаганнях, розвитку технічної творчості як одного з напрямів військово-патріотичного виховання та державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

6 квітня 2024 року відбулося  урочисте відкриття змагань, на яке завітали поважні гості: заступник міського голови  Олексій Поліщук, заступник начальника управління освіти Вишневої міської ради Сергій Фефелов, директор міської дитячо-юнацької спортивної школи Василь Бухонський, заступник директора Українського державного центру позашкільної освіти Юрій Демедюк, завідувач лабораторією авіамоделювання зазначеного закладу Ігор Міленін, президент Федерації авіамодельного спорту України, заслужений майстер спорту України, дворазовий Чемпіон світу та дворазовий чемпіон Європи з авіамодельного спорту Станіслав Чорний, в.о. директора Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» Алла Радзівілл, майстер спорту України з авіамодельного спорту Андрій Барда, вихованець та випусник Вишнівського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді «Шанс», майстер спорту України з авіамодельного спорту Дмитро Садомов.

Гостей та учасників змагань зустрічали артисти Народного театру на ходулях Палацу культури і мистецтв Вишневої міської ради. Також під час церемонії відкриття Андрій Барда , майстер спорту України з авіамодельного спорту, провів майстер-клас із запуску та польоту дронів.

У змаганнях взяли участь 36 учасників із 9 команд закладів позашкільної освіти Київської, Чернігівської, Запорізької, Дніпропетровської, Чернівецької областей.  Головний суддя змагань − заслужений тренер України з авіамодельного спорту, суддя FAI Михайло Серебряков.

Програма змагань передбачала особисто-командну першість у 5 класах моделей літаків: F-1-L, F-1-R, F-1-D, F-1-N, mini stick та особисту першість зазначених класів серед дівчат та командну першість у класі метальних планерів F-1-N. Київську область представляли вихованці авіамодельних гуртків з Вишнівського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді «Шанс», керівник Максим Рашківський, Васильківської міської станції юних техніків, керівник Анатолій Житній, Баришівського Центру позашкільної освіти «Мрія», керівник Анатолій Шабат.

За рішенням суддівської колегії  переможці та призери командного заліку:

клас метальних планерів F-1-N:

І місце – команда Вишнівського міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді «Шанс» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області, керівник Максим Рашківський;

ІІ місце – команда ЗПО «Центр дитячої та юнацької творчості Шевченківського району» м. Запоріжжя, керівник Ігор Яновський;

ІІІ місце – команда КЗПО «Дніпропетровський обласний центр науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді», керівник Сергій Дуленко.

клас метальних планерів: F-1-L, F-1-R, F-1-D, F-1-N, mini stick:

І місце – команда КЗ «Центр науково-технічної творчості дітей та учнівської молоді» Марганецької міської ради Дніпропетровської області, керівник Михайло Серебряков;

ІІ місце – команда ЗПО «Центр дитячої та юнацької творчості Шевченківського району» м.  Запоріжжя, керівник Ігор Яновський;

ІІІ місце – команда КЗПО «Коропський центр дитячої та юнацької творчості» Коропської селищної ради Чернігівської області, керівник Роман Черебило.

Переможці були нагороджені медалями, грамотами та призами Українського державного центру позашкільної освіти. Також       від імені Вишневого міського голови Іллі Дікова юні авіамоделісти за І місце у всеукраїнських змаганнях були нагороджені грамотами та цінними подарунками, а команди − перехідними кубками.

Під час проведення заходу для дітей було організовано похід до кінотеатру та проведено екскурсію до Музею науки Малої академії наук, де на них чекало безліч відкриттів і вражень від керування роборукою,  можливість побачити власний голос і «пам’ять металів», потрапити всередину гігантської мушлі та в дзеркальний тунель із оптичною ілюзією та багато іншого. Водночас керівники авіамодельних гуртків були активними учасниками круглого столу «STEM-підходи в освітній діяльності авіамодельних гуртків».

Вітаємо переможців та призерів Всеукраїнських відкритих змагань учнівської молоді з авіамодельного спорту та бажаємо юним спортсменам успіхів у підкоренні нових спортивних вершин! Слава Україні!!!

Поділитися: