На Київщині відбулася перша в Україні Школа ройових

428480980 10224871500316241 5532912713326684235 n

«Мужні! Шляхетні! Відважні!» ˗ гасло джур, молодих козаків та козачок, учасників першого в Україні вишколу «Київська обласна Школа ройових», що відбувся 27-29 лютого 2024 року на базі інноваційного інтерактивного військово-патріотичного центру ДПТНЗ «Бориспільський професійний ліцей».

Участь у заході взяли 32 ройових та 10 педагогів-виховників роїв закладів освіти із 19-ти громад Київщини: Білоцерківської, Бориспільської, Васильківської, Вишгородської, Вишневої, Дівичківської, Глевахівської, Згурівської, Ірпінської, Калитянської, Козинської, Немішаївської, Обухівської, Переяславської, Пристоличної, Сквирської, Ставищенської, Фастівської та Феодосіївської.

Якісне навчання та підготовку ройових організували і реалізували управління молоді та спорту Київської обласної державної адміністрації, управління утвердження української національної та громадянської ідентичності Київської обласної державної адміністрації, департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, КЗ КОР «Київський обласний молодіжний центр», КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини», ДПТНЗ «Бориспільський професійний ліцей».

Під час урочистого відкриття Школи ройових із вітальною промовою та натхненними побажаннями до дітей та педагогів звернулися організатори,     дорослі-наставники юних патріотів – Світлана Назарук, заступник начальника управління молоді та спорту Київської обласної державної адміністрації, Тарас Рондзістий, представник обласного та всеукраїнського головних штабів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), директор Міжнародної благодійної установи «Центр національного відродження», Володимир Людоговський, методист відділу інформаційно-методичного забезпечення та зв’язків з громадськістю Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, Алла Радзівілл, в. о. директора КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» та Володимир Динько, директор ДПТНЗ «Бориспільський професійний ліцей» тощо.

Юні джури-ройові з різних територіальних громад області об’єдналися в чотири рої та стали єдиним курінем імені Да Вінчі, названого на честь Дмитра Коцюбайла, Героя України (посмертно). Неймовірно результативними й надзвичайно корисними для дітей були тренінги, майстер-класи, різні активності, що відбувалися протягом трьох днів в інноваційному інтерактивному військово-патріотичному центрі, актовій залі, тирі та кабінеті «Захист України» ліцею.

Головна мета вишколу – опанування ройовими необхідними компетенціями як лідерів, провідників, командирів своїх роїв у закладах освіти територіальних громад області. Тож юних патріотів навчали за трьома блоками: «Формуємо українську ідентичність» (основи організації у рої пошуково-краєзнавчої роботи, вивчення історії України та ЗСУ, обрання патрона рою та куреня тощо), «Прокачуємо лідерські навички» (основи командоутворення, психології та риторики, розвиток емоційного інтелекту, критичне мислення та медіаграмотність тощо) та «Опановуємо навички джур» (співпраця ройового із виховником та опікуном рою, участь у плануванні діяльності рою на рік, функції ройового у підготовці рою до підсумкового таборування та представлення свого рою у конкурсах різних етапів Всеукраїнської гри «Джура» тощо).

Окремі тренінги та активності із ройовими у межах зазначених навчальних блоків проводили кваліфіковані тренери та інструктори: Любов  Котяй, Олена Павліченко, Лідія Шишкіна, Віта Савон, Олександр Смірнов, Олександр Клочко, Сергій Лижечко, Олександр Литовченко, Руслан Забродський, Оксана Васіна та Юлія Дорогань.

Здобували ройові важливі знання й у військово-прикладних майстер-класах, таких як «Впоряд» (стройова підготовка), «Топографія. Орієнтування», «Саперна підготовка», «Робота зі зброєю», «Рятівник» (невідкладна долікарська допомога), «Тактична медицина» та «Смуга перешкод».

На завершення, під час урочистого закриття, Сергій Тимофєєв, начальник управління молоді та спорту Київської обласної державної адміністрації та  Ярослава Тростянська, директор департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації привітали всіх учасників першого пілотного проєкту з успішним його завершенням та вручили ройовим спеціальні посвідки про участь у Київській обласній школі ройових й отриманні знань під час трьохденного навчання. Здобуті знання та вміння обов’язково стануть в нагоді юним ройовим.

Школа ройових – надзвичайно важливий проєкт для патріотичного виховання молоді, підвищення її готовності до служіння в Збройних Силах України та захисту нашої держави.

Поділитися: