Міжнародний день рідної мови в МАН

Screenshot 1

21 лютого в Малій академії учнівської молоді Київщини відбулася філологічна онлайн-студія «Наша мова – наша Перемога», присвячена Міжнародному дню рідної мови. Учасниками заходу стало більше 100 здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти Київської області, вихованці гуртків та секцій  КЗ КОР «МАНУМ», студенти закладів вищої освіти – колишні вихованці, переможці ІІ та ІІІ етапів  Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України, педагоги.

Спікерами філологічної  студії були  провідні лінгвісти Інституту мовознавства імені О. О. Потебні Національної академії наук  України, закладів вищої освіти – партнерів Комунального закладу Київської обласної ради «Мала академія наук учнівської молоді», доктори філологічних наук, професори Степаненко М. І., Навальна М.І., кандидати філологічних наук, доценти Шемет В.І., Гаврилюк О.В., Дем’яненко О.О.

Предметами наукових дискусій учасників стали український правопис як консолідувальний чинник нації,  «мова ворожнечі» як соціальний та лінгвістичний феномен, книга С. Жадана «Скрипниківка» як код соборності, мова кримських татар як  мова національного спротиву, іврит як одна з найдавніших мов світу, місце болгарської мови та культури в Україні, життя і науковий спадок відомих українських мовознавців, що були репресовані «радянською владою», урочисті слова в публіцистиці, лексичні медійні контенти про російсько-українську війну, українські шиболети як мовний текст для ворогів і символ нації, дізналися про волонтерський проєкт «Єдині» – майданчик для реалізації творчого потенціалу юних дослідників-філологів . В онлайн-студії  лунали мови різних народів, що живуть на території суверенної і незалежної України: українська, тюркська, польська, іврит, болгарська.

Шануймо, друзі, рідну мову! Зберігаймо  та досліджуймо традиції народу, його звичаї, культуру, історію і МОВУ!

Поділитися: