Обласний патріотичний захід «Білий янгол з Гнідинського лісу», до Дня Героїв Небесної Сотні

Заставка головна 20.02.24 Гнідин

З метою увічнення громадянського і національного подвигу Героїв Небесної Сотні, які відстоювали права і свободи людини та європейське майбутнє України, а також розвитку в учнівської молоді інтересу до краєзнавства і науково-дослідницької діяльності, 20 лютого 2024 року на базі Гнідинського ліцею імені Петра Яцика Золочівської сільської ради Бориспільського району відбувся обласний патріотичний захід «Білий янгол з Гнідинського лісу». Цей захід є також присвятою Юрію Вербицькому – Герою Небесної Сотні України.

Організатори: департамент освіти і науки Київської обласної державної (військової) адміністрації, КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини», відділ освіти, культури та спорту Золочівської сільської ради Бориспільського району та Гнідинський ліцей імені Петра Яцика.

Участь у заході взяли понад 60 осіб: педагогів та учнів (вихованців) закладів освіти Баришівської, Березанської, Вороньківської, Гірської, Дівичківської, Золочівської, Переяславської територіальних громад.

Захід розпочався із мітингу-реквієму, при в’їзді у село Гнідин, біля пам’ятника Юрію Вербицькому, та меморіалу на честь жителів громади – воїнів, загиблих у роки російсько-української війни.

І освітяни, і діти вшанували Хвилиною мовчання пам’ять Героїв Небесної Сотні – перших загиблих у російсько-українській війні, поклали квіти та лампадки до пам’ятника Юрію Вербицькому, меморіалу загиблим землякам та приєдналися до Всеукраїнської акції «Янголи пам’яті». Учні Гнідинського ліцею презентували промову «Пам’ятаємо Майдан».

Продовжився захід у актовій залі Гнідинського ліцею, під час діалогу «Герої не вмирають». Головні спікери:

Алла Радзівілл, в.о. директора КЗ КОР «Центр творчості дітей  та  юнацтва  Київщини»;

Наталія Костенко, начальник відділу освіти, культури та спорту Золочівської  сільської  ради;

Ніна Кудько, директор Гнідинського ліцею імені Петра Яцика Золочівської  сільської  ради;

Олександр  Лазаренко,  сільський  голова  Золочівської  сільської  ради;

Василь Галатенко, директор Гнідинської школи у 1975-1979,          1992-2006 роках, краєзнавець, керівник та організатор громадських   проектів: «Пам’ятник Шевченку у Гнідині буде» (2013р.), «Вшануймо Героїв» (з 2015р.), «Повернемо забуті імена» (з 2017р.) та «Відбудуємо Гнідинський храм» (з 2023р.);

Любов Прядко, заступник директора з навчально-виховної роботи Гнідинського ліцею, співавтор книги-дослідження життєвого шляху Юрія Вербицького  «Герой»  (2017р.,  2019р.);

Дар’я Карпець, учениця 11 класу Гнідинського ліцею імені Петра  Яцика  Золочівської  сільської  ради;

Роман Миханів, друг Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького,   киянин;

Руслан Яновський, підприємець, учасник Майдану, автор книги  «Пробудження»  (2016р.).

Завершився захід екскурсіями музеями Гнідинського  ліцею імені Петра  Яцика Золочівської сільської  ради: Музеєм народної памяті /завідувачка Любов Прядко/, Музеєм імені Петра Яцика /завідувачка Олена Глухенька/, Етнографічним музеєм «Берегиня» /завідувачка Ніна Кудько/.

Пам’ятаймо Героїв Небесної Сотні – наших співгромадян, які загинули під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, та завдяки яким було змінено перебіг історії нашої держави! Вшануймо їхню жертовність і відвагу! І залишаємося гідними своїх Героїв! Чітка громадянська позиція та готовність обстоювати її до кінця – це ті якості, які мали Герої Небесної Сотні та які гідні  наслідування.

Поділитися: