“Філософський симпозіон – 2023″в МАН Київщини

1

27 жовтня 2023 року в Малій академії наук відбулася Обласна учнівська науково-практична конференція “Філософський симпозіон – 2023” «Нескорена Україна. Моя Київщина».

 Традиційна для учнівської молоді Київщини конференція  «Філософський симпозіон», яку вже вп’яте проводить КЗ КОР «Мала академія наук учнівської молоді», стала підсумком дослідницько-пошукової експедиції «Нескорена Україна», що стартувала 24 лютого 2023 року, у річницю початку загарбницької війни рф проти України.  

Учасників конференції вітали почесні гості: Тетяна Пещеріна, заступник директора Національного центру «Мала академія наук України», Тетяна Шкода, заступник директора департаменту освіти і науки КОДА, які відзначали важливість напрямів, за якими працюють більше п’ятисот юних дослідників.

Світлана Минзар, директор КЗ КОР «МАНУМ», розповіла, що          найчисельнішою була група учасників проєкту  «Звитяжна Київщина: хроніка героїзму». Їхні нариси, презентації та відеоматеріали дослідження періоду війни, який вже позаду,   опубліковано на сторінках альманаху «Звитяжна Київщина: хроніка героїзму».  

Про українську мову як національну цінність та важливий атрибут національної ідентичності народу України в День української писемності та мови говорила Марина Навальна, завідувачка кафедри журналістики та мовної комунікації  НУБіП України, докторка філологічних наук, професорка.

Сергій Бурлака, завідувач сектору інформаційно-краєзнавчої роботи Централізованої бібліотечної системи КЗ БМР імені Петра Красножона, кандидат історичних наук, наголосив на тому, що дослідження історії України, боротьби українського народу за незалежність – це складова формування нового українця – патріота та носія європейських цінностей.

Під час роботи десяти секцій конференції, які були сформовані за змістовими напрямами:

  • Моя звитяжна Київщина
  • Мова – код нації
  • Цінності нескореної нації
  • Нескорена культура України
  • З історії незалежності
  • Залишаються українцями
  • Наука України у світі
  • близько двохсот учасників представили результати своїх досліджень, отримали поради від модераторів секцій – науковців-партнерів МАН, рекомендації, як продовжувати дослідження, як його представляти, як можна його покращити, як зробити маленький виступ основою майбутнього дослідницького проєкту, який можна представити на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України вже цього року.
Поділитися: