БАБИН ЯР – НЕЗАГОЄНА РАНА В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ…

зображення viber 2023 09 29 22 48 52 076

29 вересня 2023 року в закладах освіти області пройшли інформаційно-просвітницькі заходи до Дня пам’яті жертв Бабиного Яру, мета яких – вшанування  жертв злочинів, скоєних нацистами під час Другої світової війни,  а саме під час окупації міста Києва, осмислення жахливої суті фашизму, формування в сучасного покоління культури міжнаціональних відносин.

Зокрема в Комунальному закладі Київської обласної ради «Мала академія наук учнівської молоді» відбулася історико-мистецька компаративна студія «БАБИН ЯР: ПАМ’ЯТЬ НА ТЛІ ІСТОРІЇ».

Понад 200 юних дослідників, педагогів, науковців  Київського обласного територіального відділення МАН України стали учасниками онлайн-дискурсу про трагедію Бабиного Яру як однієї з найжахливіших сторінок історії України.

Наскрізними темами дискурсу стали історичні події в Україні 1941-1943 років, трагічні сторінки масового розстрілу євреїв у Бабиному Яру 29–30 вересня 1941 року, операція Großaktion у Києві та її висвітлення в українських мас-медіа, відображення трагедії Бабиного Яру в живописі, графіці, музиці, скульптурі, літературі і кіно ХХ-ХХІ століть, сутність почесного звання «Праведник народів світу», яке отримали люди різних національностей, що рятували євреїв під час Голокосту, ризикуючи власним життям.

Юні історики, мовознавці, літературознавці та мистецтвознавці презентували свої науково-дослідницькі роботи, присвячені пам’яті жертв нацистів в урочищі  Бабин Яр, представили історичні, медійні, мистецькі аспекти досліджень Голокосту в літературі та кіно.

В онлайн-студії Комунального закладу Київської обласної ради  «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» пройшов обласний онлайн-урок «ТРАГЕДІЯ…ІСТОРІЯ…ПАМЯТЬ…».

Лейтмотивом уроку стала розмова про важливість історичної справедливості та історичної пам’яті і про надзвичайну актуальність цієї теми для нас, українців, коли ми знову переживаємо жахливу трагедію – збройну російську агресію. Педагоги акцентували увагу здобувачів освіти на тому, як важливо досліджувати і  вивчати правдиву історію України. На жаль, ми безсилі її змінити, але повинні пам’ятати її трагічні сторінки. Забувши про Бабин Яр, ми не зможемо стати кращими, людянішими, гуманнішими.

Юні краєзнавці презентували свої пошуково-дослідницькі роботи про злочини проти людства та людяності, про Праведників народів світу, зокрема, про українців-героїв, які рятували євреїв під час ІІ Світової війни;  проводили  паралелі між геноцидами минулого та сучасним геноцидом українців, який чинять сьогодні росіяни. Учні та студенти поспілкувалися з краєзнавцем та істориком Анатолієм Бондарем, обговорити окремі аспекти трагедії Бабиного Яру та Голокосту.

Обидва заходи стали майданчиком  для пошуку нових ракурсів учнівських наукових досліджень та глибинного осмислення ідеологічної схожості  фашистського і рашистського режимів.

Поділитися: