На Київщині відбулася партнерська зустріч «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи»

зображення viber 2023 08 11 23 42 41 813

10 серпня цього року на базі закладів освіти Київської області відбулася партнерська зустріч всеукраїнського рівня за темою «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи», в якій взяли участь Заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, представники центральних органів виконавчої влади, зокрема  Міністерства освіти і науки України і Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України; Держпродспоживслужби України, Національної асоціації громадського харчування; голови обласних державних (військових) адміністрацій, їх заступники з гуманітарних питань  та директори департаментів освіти і науки ОДА (ОВА).

Учасники партнерської зустрічі відвідали заклади освіти Київщини, які мають позитивний досвід запровадження нових підходів до організації харчування дітей в рамках реалізації реформи харчування, ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською.

Реальні успіхи втілення реформи в життя – це результат злагодженої спільної роботи Київської обласної державної (військової) адміністрації, департаменту освіти і науки, органів виконавчої влади та місцевого самоврядуванн і керівників шкіл та садочків.

Гостей з усієї України приймали заклади освіти двох громад: Петропавлівсько-Борщагівський заклад дошкільної освіти «Чарівний замок» та «Ліцей № 1 с. Петропавлівська Борщагівка» Борщагівської сільської ради та Опорний заклад «Білогородський ліцей № 1» Білогородської сільської ради, де учасники заходу ознайомилися з досвідом організації харчування в територіальних громадах, з новими меню, розробленими за участю дієтологів та технологів з урахуванням сучасних вимог, новітнім обладнанням для харчоблоків, сучасними технологіями приготування страв, різними формами організації харчування, «опорними кухнями, створеними на базі харчоблоків цих закладів, а також досвідом вирішення проблем, пов’язаних із забезпеченням їдалень закладів освіти  висококваліфікованими кадрами та залученням батьківської громадськості до участі в реформі харчування.

Після відвідання закладів освіти гості переїхали до м. Бучі, щоб оглянути будівельний майданчик, на якому зводиться сучасна фабрика-кухня.

Останній етап  партнерської зустрічі пройшов на базі Бучанського ліцею     № 9, де її учасники обговорили особливості реформи харчування в різних регіонах України та поділилися успішним досвідом її реалізації.

Орест Степаняк, голова правління Національної асоціації громадського харчування, розповів про проєкт «Кулінарний хаб», а начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко презентував Дорожню карту реформування харчування в закладах дошкільної освіти Київської області.

Серед пріоритетів – модернізація  харчоблоків та створення на їх базі опорних кухонь для забезпечення харчуванням вихованців інших закладів, підготовка персоналу шляхом проведення навчання в кулінарних хабах та запровадження кулінарного стажування; залучення батьківської громадськості до активної участі в популяризації здорового харчування дітей.

зображення viber 2023 08 11 23 44 42 454 зображення viber 2023 08 11 23 45 40 586 зображення viber 2023 08 11 23 45 18 721 зображення viber 2023 08 11 23 44 19 636 зображення viber 2023 08 11 23 42 41 813 зображення viber 2023 08 11 23 42 10 003 зображення viber 2023 08 11 23 40 34 873 зображення viber 2023 08 11 23 39 34 343

Поділитися: