10 серпня цього року на базі закладів освіти Київської області відбулася партнерська зустріч всеукраїнського рівня за темою «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи», в якій взяли участь Заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, представники центральних органів виконавчої влади, зокрема Міністерства освіти і науки України і Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України; Держпродспоживслужби України, Національної асоціації громадського харчування; голови обласних державних (військових) адміністрацій, їх заступники з гуманітарних питань та директори департаментів освіти і науки ОДА (ОВА).
Учасники партнерської зустрічі відвідали заклади освіти Київщини, які мають позитивний досвід запровадження нових підходів до організації харчування дітей в рамках реалізації реформи харчування, ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською.
Реальні успіхи втілення реформи в життя – це результат злагодженої спільної роботи Київської обласної державної (військової) адміністрації, департаменту освіти і науки, органів виконавчої влади та місцевого самоврядуванн і керівників шкіл та садочків.
Гостей з усієї України приймали заклади освіти двох громад: Петропавлівсько-Борщагівський заклад дошкільної освіти «Чарівний замок» та «Ліцей № 1 с. Петропавлівська Борщагівка» Борщагівської сільської ради та Опорний заклад «Білогородський ліцей № 1» Білогородської сільської ради, де учасники заходу ознайомилися з досвідом організації харчування в територіальних громадах, з новими меню, розробленими за участю дієтологів та технологів з урахуванням сучасних вимог, новітнім обладнанням для харчоблоків, сучасними технологіями приготування страв, різними формами організації харчування, «опорними кухнями, створеними на базі харчоблоків цих закладів, а також досвідом вирішення проблем, пов’язаних із забезпеченням їдалень закладів освіти висококваліфікованими кадрами та залученням батьківської громадськості до участі в реформі харчування.
Після відвідання закладів освіти гості переїхали до м. Бучі, щоб оглянути будівельний майданчик, на якому зводиться сучасна фабрика-кухня.
Останній етап партнерської зустрічі пройшов на базі Бучанського ліцею № 9, де її учасники обговорили особливості реформи харчування в різних регіонах України та поділилися успішним досвідом її реалізації.
Орест Степаняк, голова правління Національної асоціації громадського харчування, розповів про проєкт «Кулінарний хаб», а начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко презентував Дорожню карту реформування харчування в закладах дошкільної освіти Київської області.
Серед пріоритетів – модернізація харчоблоків та створення на їх базі опорних кухонь для забезпечення харчуванням вихованців інших закладів, підготовка персоналу шляхом проведення навчання в кулінарних хабах та запровадження кулінарного стажування; залучення батьківської громадськості до активної участі в популяризації здорового харчування дітей.