Досвід Київщини з реформи шкільного харчування

Photo 7 2024 10 22 18 04 27

Попри війну ситуація зі шкільним харчуванням на Київщині докорінно змінилася. Наш регіон одним із перших почав реформу шкільного харчування, ініційовану Першою леді Оленою Зеленською. Начальник Київської ОВА розповів про досвід області у ході престуру Одещиною.

Під час заходу разом із першою леді Оленою Зеленською, віцепрем’єр-міністром з відновлення Олексієм Кулебою, міністром охорони здоровʼя Віктором Ляшком, заступницею керівника Офісу Президента України Іриною Верещук, начальником Одеської ОВА Олегом Кіпером, представниками Міносвіти, Мінекономіки, Представництва ЮНІСЕФ в Україні, Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, командою реформи шкільного харчування подивилися як Одещина запроваджує різні моделі дитячого харчування.

«Реформи під час війни складні. Але знаю, що ми всі впораємося. Київщина вже пройшла частину цього складного шляху і готова завжди допомагати іншим. Пишаюся змінами та вдячний всім, хто долучився до цього процесу. Разом ми створюємо здорове та смачне середовище для наших дітей, навіть у найскладніші часи», – зазначив Руслан Кравченко.

Основне про здобутки Київщини:

    • всі громади регіону  затвердили комплексні плани реформування шкільного харчування
    • у  2024 році зросла кількість учнів, які отримують безкоштовне гаряче харчування. Гарячими обідами забезпечено понад 149 тис. дітей
    • у  жовтні уряд виділив цільову субвенцію на організацію харчування учнів 1-4 класів. Гарячим харчуванням забезпечені всі учні початкових класів – 84 тис. дітей
    • у цьому навчальному році 164 школи із 41 громади отримуватимуть часткову компенсацію вартості харчування від Всесвітньої  продовольчої програми ООН. Програма охоплює понад 33 тисячі дітей Київщини
    • впроваджуємо 3 технологічні моделі організації харчування: фабрика-кухня, опорна кухня, базова кухня. Працює фабрика-кухня у Бучанській тергромаді. Розпочались роботи щодо проєктування фабрики у Вишневій громаді
    • 12 закладів загальної середньої освіти працюють як «опорна кухня».
    • 12 громад Київщини отримали субвенцію на придбання обладнання та модернізацію харчоблоків
    • створено 3 Кулінарних хаби у закладах професійно-технічної освіти, де навчають персонал. Навчання в кулінарних хабах пройшли 2,8 тис осіб

Ще більше про досягнення Київщини начальник КОВА розповість під час Європейського регіонального саміту шкільного харчування, який відбудеться 12–13 листопада в столиці.

Поділитися: