Створення безбар`єрного простору в бібліотеках закладів вищої освіти Київської області

Бібліотека

Розвиток і розповсюдження комунікаційних технологій дозволяють оптимізувати діяльність бібліотеки та надати їй функцій інформаційного центру з ширшим комплексом послуг та ресурсів, використовуючи принципи безбар’єрного доступу до інформації.

Інформація

щодо виконання Плану заходів з реалізації Національної стратегії

із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

у частині створення та наповнення цифрових фондів навчальної, наукової і художньої літератури у бібліотеках закладів вищої освіти

 

№ з/п Найменування

закладу вищої освіти

Інформація щодо вжитих заходів
1. Білоцерківський національний аграрний університет

У науковій бібліотеці Білоцерківського національного аграрного університету створено цифровий репозитарій для зберігання електронних навчальних матеріалів та наукових робіт викладачів і науковців університету. Матеріали репозитарію доступні для вільного доступу за посиланням: https://rep.btsau.edu.ua/.

З квітня 2018 року до липня 2024 року в інституційному депозитарії розміщено 11454 назви навчальної та наукової літератури, а саме:

·                     навчальна література –  894 праці,

·                     наукова література – 10133 праці (зокрема 18 дисертацій та 698 кваліфікаційних робіт),

·                     інші матеріали – 427 праць (в тому числі 24 назви виховної літератури).

 

2. Університет Григорія Сковороди в Переяславі В Університеті Григорія Сковороди в Переяславі функціонує інституційний репозитарій (eHSUPIR), який  активно поповнюється матеріалами. Станом на 20 червня 2024 року електронний архів містить 6811 назв наукових, навчальних та методичних праць. Репозитарій eHSUPIR надає відкритий доступ (Open Access) до результатів наукових досліджень і дозволяє шукати та опрацьовувати повні тексти документів цілодобово: https://ehsupir.uhsp.edu.ua/home. Крім того, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі забезпечується доступ до електронної бібліотеки онлайн-підручників ТОВ «Центр учбової літератури» (Cul Online.com.ua), яка містить 1317 назв. З 2024 року також є доступною електронна бібліотека онлайн-підручників видавництва «Кондор», що містить 1100 назв: https://library.uhsp.edu.ua/resursy/pidruchnyky-onlajn/. На сайті бібліотеки університету в рубриці «Ресурси» систематично розміщуються інформаційні кейси для здобувачів освіти з корисними посиланнями, переліком фахових видань, підбіркою підручників, монографій та статей відповідно до освітніх програм: https://library.uhsp.edu.ua/resursy/informatsijni-kejsy/.. Бібліотечний ресурс АБІС УФД «Бібліотека» відкриває безкоштовний доступ до повнотекстових публікацій майже з усіх галузей знань провідного міжнародного наукового видавництва Springer Nature, що включає 9 491 електронну книгу. Колекцію можна переглянути в Е-каталозі «Відкриті online-ресурси бібліотек світу»: https://library.uhsp.edu.ua/libmysql/page_lib.php. На сайті бібліотеки також є доступ до таких повнотекстових електронних ресурсів: Web of Science, Scopus, ScienceDirect eBooks, Bentham Science, Research4Life, Project Muse тощо. Більш детальна інформація доступна у звітах бібліотеки УГСП (https://drive.google.com/file/d/1ks2AfjBDX9fDiB9EiLjIo5ZMDedk_AV_/view) та на сайті книгозбірні: https://library.uhsp.edu.ua/.

 

3. Державний податковий університет Наукова бібліотека Державного податкового університету також розвиває цифрові фонди, зокрема:

·          Інституційний репозитарій (https://ir.dpu.edu.ua/home) містить 2938 робіт (2155 робіт науково-педагогічних працівників у відкритому доступі та 783 кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти з обмеженим доступом (через авторизацію);

·          Електронну базу навчально-методичних матеріалів з авторизованим доступом через сайт бібліотеки https://library.dpu.edu.ua/, яка вже містить 1271 роботу.

Доступні також електронні бази ЦУЛ, Research4Life, Web of Science, ScienceDirect, Scopus, Springer, які охоплюють широкий спектр наукових дисциплін. Докладніша інформація доступна на сторінці бібліотеки на сайті ДПУ: https://dpu.edu.ua/nauka/biblioteka.

 

4. КЗВО КОР «Академія мистецтв імені Павла Чубинського» Цифрові фонди КЗВО КОР «Академія мистецтв імені Павла Чубинського» включають навчальну, наукову, нотну та музикознавчу літературу. Більше інформації – на офіційному сайті Академії: https://chubynsky.best/ua/biblioteka.html.

 

 

Поділитися: