Друк

Як уникнути інфекційних захворювань

jjkgfjgjk-1Наш світ наповнений мікроорганізмами. Тому цілком закономірно, що мікроби завжди перебувають в людському організмі.      

За впливом на людину мікроорганізми поділяють на 3 групи: безпечні, умовно патогенні, патогенні.

 

До найпоширеніших збудників, що викликають захворювання людини відносять:

- бактерії (туберкульоз, холера, сепсис, чума);

- віруси (грип, гепатит, ВІЛ);

- гриби (мікози шкіри);

- найпростіші тварини (малярія, дизентерія).     

Деякі мікроби викликають масове розповсюдження захворювань у вигляді епідемій чи навіть пандемій (у вир пандемії потрапляє кілька країн або континенти і гине велика кількість людей). До прикладу, від третьої пандемії чуми, що бушувала в середині ХІХ століття, охопивши всі континенти, лише на території Індії померло 10 мільйонів людей.  

Літо – пора свіжих овочів, фруктів, поїздок на відпочинок. Та з підвищенням температури створюються й сприятливі умови для виникнення і розвитку кишкових хвороб – холери, сальмонельозу, дизентерії, ботулізму тощо.  

Слід пам’ятати, що до організму людини небезпечні мікроби можуть потрапити з водою, молоком, продуктами, через предмети вжитку. Поширенню багатьох інфекцій сприяють комахи, гризуни та недотримання правил особистої гігієни.   

Щоб запобігти кишковим інфекціям, необхідно дотримуватись елементарних правил: 

– ретельно мийте овочі та фрукти;

– вживайте щойно приготовані страви;

– не пийте некип’ячене молоко та сиру воду з відкритих і необлаштованих джерел;   

– перед їдою обов’язково мийте руки з милом;  

– не купуйте продукти на стихійних ринках;

– купуючи продукти, обов’язково звертайте увагу на термін їх придатності;

– продукти, що швидко псуються тримайте в холодильнику;

– питну воду та харчі зберігайте в місцях, недоступних для мух і гризунів;  

– утримуйтеся від купання у невідомих водоймах. 

Дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!